Det finns många kända författare i Sverige som skriver fantastiskt bra. När det är dags för dem att publicera sina böcker i fysiska format så ska en bok bindas och någon måste göra ett passande omslag för boken. Vanligtvis är det konstnärer eller grafiska designers som gör det. Man skulle väl egentligen kunna säga att grafiska designers är lite utav konstnärer de med, även om det är något som många konstnärer inte håller med om.

Image result for Grafisk design för boksläppetSaker att tänka på när man gör ett omslag

Det är viktigt att man fångar den som ska köpa boken. Är det ett spännande omslag till en romantisk bok så kanske det inte lockar rätt målgrupp. Man får helt enkelt sitta och tänka till lite innan man bestämmer sig helt och hållet. Det är mycket som man ska tänka på, till exempel vilka färger man ska använda sig av, typsnitt och storlek på texten, ska man ha någon bild eller bara något tecknat och så vidare. Det är självklart att alla inte kan vara överens när det kommer till de här sakerna eftersom alla har så olika smak. Det man kan göra är att man låter olika designers komma med eventuella förslag.

En serie med böcker

Om man har skrivit en serie så kan det vara snyggt om alla omslagen följer något visst tema. Till exempel är alla Harry Potter-böckerna utformade på ett visst vis vilket gör dem till en snygg samling i bokhyllan. Camilla Läckberg har också valt att göra så med sina böcker. Alla hennes böcker handlar faktiskt om samma personer och allt utspelar sig i samma lilla stad i Sverige, nämligen Fjällbacka. Detta kan vara något som bygger varumärket kring både författare och böckerna. Man bör dock ha en bra publicist för att kunna lyckas med det här svåra valet av utformning.